Як бум штучного інтелекту впливає на водні ресурси у дата-центрах

Як бум штучного інтелекту впливає на водні ресурси у дата-центрах

Зростання попиту на штучний інтелект підвищує споживання води у дата-центрах

Бум розвитку штучного інтелекту суттєво збільшує потребу в дата-центрах, що, своєю чергою, призводить до зростання споживання води. Вода використовується для охолодження обладнання в таких центрах. За даними Financial Times, у Вірджинії — місці найбільшої концентрації дата-центрів у світі — використання води зросло майже на дві третини між 2019 і 2023 роками, з приблизно 4,28 мільярда літрів до 7,00 мільярда літрів..

Багато експертів вважають, що цей тренд стає небезпечним для довкілля. Наприклад, Microsoft, один із провідних операторів дата-центрів, заявляє, що 42% води, яку вона спожила у 2023 році, походить з регіонів з водним стресом. Google, яка має один із найбільших дата-центрів, повідомила, що 15% її водозаборів відбувається в регіонах із високим дефіцитом води.

Попри наявні технології, які дозволяють рециркулювати воду в замкнутих системах, значна частина води все ж використовується для контролю вологості, що призводить до її випаровування. Особливо це стосується посушливих регіонів, де повітря без достатньої вологості стає потужним провідником статичної електрики, що може негативно впливати на роботу комп’ютерів.