Новий пошуковий двигун від OpenAI: SearchGPT кидає виклик Google

Новий пошуковий двигун від OpenAI: SearchGPT кидає виклик Google

OpenAI запускає SearchGPT: Нову пошукову систему на основі штучного інтелекту

На початку цього року ширились чутки про нову пошукову систему від OpenAI і ось компанія вже анонсувала свою пошукову систему SearchGPT, яка використовує можливості штучного інтелекту для доступу до інформації в реальному часі з усього інтернету.

Пошук SearchGPT відрізняється від звичайних пошукових систем тим, що замість простого списку посилань він намагається організувати та зрозуміти отримані результати. Наприклад, при пошуку інформації про музичні фестивалі, пошуковик надає короткі описи подій з посиланнями на джерела.

Однією з особливостей SearchGPT є можливість задавати додаткові питання після появи результатів або відкривати інші релевантні посилання через бічну панель. Також представлена функція “візуальні відповіді”, хоча подробиці про її роботу поки що не розкриваються.

OpenAI Запускає SearchGPT: Новий Пошуковий Двигун на Основі Штучного Інтелекту
OpenAI Запускає SearchGPT: Новий Пошуковий Двигун на Основі Штучного Інтелекту

На даний момент SearchGPT є лише прототипом і буде доступний лише для 10 000 тестових користувачів. OpenAI співпрацює з третіми сторонами та використовує прямі потоки контенту для формування результатів пошуку. Метою є інтеграція пошукових можливостей безпосередньо в ChatGPT.

Цей крок може стати значною загрозою для Google, який вже додає функції штучного інтелекту до свого пошукового двигуна, побоюючись втратити користувачів на користь конкурентів. Це також ставить OpenAI у більш пряму конкуренцію з компанією Perplexity, яка просуває себе як “відповідальний” двигун на основі ШІ.

OpenAI підкреслює, що SearchGPT був розроблений у співпраці з різними новинними партнерами, включаючи власників The Wall Street Journal, The Associated Press та Vox Media. Важливо, що видавці матимуть можливість “керувати тим, як вони з’являються в пошукових функціях OpenAI”, а також можуть відмовитися від використання їх контенту для навчання моделей OpenAI.

Запуск прототипу SearchGPT дозволяє OpenAI отримати зворотний зв’язок від користувачів та видавців. Хоча прототип є тимчасовим, компанія планує інтегрувати найкращі функції в ChatGPT у майбутньому. Інформація, отримана в ході тестування, буде використана для подальшого вдосконалення продукту.

Для участі у тестуванні SearchGPT необхідно записатися в список очікування. OpenAI обіцяє швидко та безпосередньо відповідати на ваші питання за допомогою актуальної інформації з інтернету з чіткими посиланнями на релевантні джерела.

Це нововведення може суттєво змінити спосіб пошуку інформації в інтернеті, зробивши його більш зручним та інтуїтивно зрозумілим. Видавці та користувачі матимуть змогу надавати свої відгуки, що допоможе вдосконалити функціонал пошуковика. OpenAI прагне створити симбіотичні відносини між технологією та контентом, захищаючи достовірність джерел.

Таким чином, SearchGPT має на меті не лише полегшити пошук інформації, але й підтримати розвиток екосистеми видавців та творців контенту, забезпечуючи їм нові можливості для залучення аудиторії.