macOS Sequoia отримує нові функції безпеки: встановлення піратських програм на Mac стало складнішим

macOS Sequoia отримує нові функції безпеки: встановлення піратських програм на Mac стало складнішим

Apple посилює боротьбу з піратськими програмами на Mac

З метою підвищення безпеки користувачів, Apple вносить зміни у систему захисту macOS Sequoia, які ускладнюють запуск програм, що не відповідають встановленим стандартам безпеки. Ці оновлення спрямовані на забезпечення більшої безпеки та надійності для користувачів Mac.

В оновленій версії macOS Sequoia, Apple відмовляється від можливості обходити захист Gatekeeper, використовуючи Control+клік для відкриття програм, які не мають належного цифрового підпису або не пройшли нотаріальне засвідчення. Тепер, для запуску такого програмного забезпечення, користувачам потрібно буде відвідати розділ “Системні налаштування” > “Конфіденційність і безпека”, де вони зможуть ознайомитись з інформацією про безпеку програми перш ніж дозволити їй працювати.

Apple також рекомендує розробникам, які розповсюджують своє програмне забезпечення поза Mac App Store, подавати свої додатки на нотаріальне засвідчення. Сервіс нотаріуса Apple автоматично сканує програмне забезпечення, підписане ідентифікаційним номером розробника, і виконує перевірки безпеки. Після засвідчення програмі присвоюється спеціальний квиток, який інформує Gatekeeper, що програма нотаріально засвідчена, що дозволяє користувачам запускати цю програму з впевненістю.

Зазначені зміни є частиною більш широких зусиль Apple по забезпеченню безпеки своїх систем і пристроїв, враховуючи що macOS не має такої ж замкнутої системи розповсюдження додатків, як iOS або iPadOS. Такі інструменти, як підписи додатків та нотаріальне засвідчення, надають Apple можливість здійснювати попередню перевірку macOS додатків, щоб запобігти випадковому запуску шкідливого програмного забезпечення користувачами Mac.

Джерело: Apple