Боротьба за приватність: Google видаляє дані користувачів з режиму Інкогніто Chrome

Боротьба за приватність: Google видаляє дані користувачів з режиму Інкогніто

Google ухвалила рішення про видалення даних, які були зібрані від користувачів, що використовували режим приватного перегляду у браузері Chrome, врегулювавши колективний позов, який розпочався у 2020 році, повідомляє The Wall Street Journal.

Позов висунув звинувачення Google у тому, що він вводив користувачів в оману щодо даних, зібраних у режимі приватного або інкогніто-перегляду, відстежуючи їх веб-сайти без їхнього відома. Google зберігав дані, які включали відвідані веб-сайти, але вкладка Інкогніто цього не уточнювала.

Перегляд в режимі Інкогніто заявляв, що перегляд є “приватним” і що інші люди не побачать активності перегляду, і хоча зазначалося, що веб-сайти все ще можуть збирати дані, попередження нічого не говорило про збір даних Google. Google оновила формулювання режиму Інкогніто у січні 2024 року, щоб уточнити, що Google збирає ті ж самі дані в режимі Інкогніто, що і в звичайному режимі перегляду.

Google планує знищити “мільярди точок даних”, які були неправильно зібрані, а також оновити формулювання в режимі Інкогніто та вимкнути файли кукі за замовчуванням при використанні цієї функції (Google планує повністю позбутися кукі пізніше цього року). Угода не передбачає компенсації для користувачів Chrome, але окремі особи мають можливість подати свої власні позови.

Речник Google повідомив The Wall Street Journal, що Google не має проблем із видаленням “старих технічних даних”, які не були пов’язані з індивідуальними особами або використовувалися для персоналізації. Угода все ще потребує остаточного схвалення судді, який контролює справу.