Порівняння Thunderbolt 4 та Thunderbolt 5: Ключові відмінності та переваги

Порівняння характеристик Thunderbolt 4 та Thunderbolt 5

Thunderbolt 4 проти Thunderbolt 5

Thunderbolt 5 має викликати ажіотаж у 2024 році, і Apple, ймовірно, прийме стандарт підключення в якийсь момент у майбутньому. Ось що змінилося в Thunderbolt 5 в порівнянні з Thunderbolt 4.

Як технологія підключення, Thunderbolt глибоко пов’язана з Apple, завдяки її використанню в Mac, а потім, пізніше, в iPad Pro. Багато з його продуктів тепер підтримують Thunderbolt 4, при цьому він забезпечує величезну пропускну здатність для передачі даних, а також зарядки пристроїв.

Як і багато інших стандартів у світі технологій, Thunderbolt оновлюється з часом та отримує новий функціонал. В той час як головним протоколом у світі є Thunderbolt 4, Thunderbolt 5 вже на шляху і обіцяє внести великі зміни в те, що він може запропонувати користувачам.

Intel анонсувала Thunderbolt 5 як ранній прототип у жовтні 2022 року, щоб продемонструвати переваги швидкості передачі файлів. До вересня 2023 року Intel офіційно запустила технологію, очікуючи, що пристрої, випущене в 2024 році, буде використовувати новий інтерфейс.

Порівняння характеристик Thunderbolt 4 та Thunderbolt 5

Характеристики
Thunderbolt 5
Thunderbolt 4
Тип підключення
USB Type-C
USB Type-C
Пропускна здатність
80 Гбіт/с двонаправлений, 120 Гбіт/с асинхронний
40 Гбіт/с
Можливості відео
2 х 8K або 3 x 4K дисплеї при 144 Гц. Максимум до 540 Гц
1 x 8K або 2 x 4K дисплеї при 60 Гц
Потужність
До 240 Вт, обов’язкова підтримка потужності 140 Вт
До 100 Вт, обов’язкова підтримка потужності 100 Вт

Пропускна здатність протоколів Thunderbolt 5 порівняння з Thunderbolt 4​

Thunderbolt 4 і Thunderbolt 3  пропонували користувачам обіцянку високошвидкісної передачі даних. Завдяки передачі 40 Гбіт/с це дозволило користувачам легко та швидко переміщувати файли на зовнішні диски та з зовнішніх дисків, що робить його привабливим для творців контенту.

Для Thunderbolt 5 швидкість значно зросла завдяки використанню Intel трьохрівневої системи сигналізації імпульсної амплітудної модуляції (PAM-3) та прийняттю адресації PCI-E 4, що змінила PCI-E 3.

Thunderbolt 5 проти Thunderbolt 4: TB5 Пропонує Пропускну Спроможність до 120 Гбіт/с
Thunderbolt 5 проти Thunderbolt 4: TB5 Пропонує Пропускну Спроможність до 120 Гбіт/с

Для використання може бути доступно до 80 гігабіт у секунду двонапрямленої пропускної здатності, що в два рази більше, ніж Thunderbolt 3 і Thunderbolt 4. Це також технічно підтримує специфікацію USB 4 2.0 80 Гбіт/с.

Проте, новий інтерфейс може запропонувати до 120 гігабіт пропускної здатності при асинхронному використанні. Тобто, він може запропонувати канал пропускної здатності 120 Гбіт/с в одному напрямку і канал 40 Гбіт/с в іншому.

Однак, ця асинхронна поведінка не призначена для звичайної передачі даних. Замість цього вона призначена для використання з відео, розширюючи можливості відеозв’язку.

Intel також подвоїла пропускну здатність даних PCI Express за допомогою PCI Express Gen 4 x4, що дозволило б швидше зберігати і використовувати зовнішню графіку.

Живлення по Thunderbolt 5 відмінності від Thunderbolt 4

Thunderbolt 4 може підтримувати до 100 Вт для зарядки пристроїв. Під Thunderbolt 5 цей ліміт піднімається до 240 Вт через один кабель.

Проте, це не означає що потужність має бути виключно 240 Вт, вона може знижуватись.

Живлення по Thunderbolt 5 відмінності від Thunderbolt 4
Живлення по Thunderbolt 5 відмінності від Thunderbolt 4

Стандарт Thunderbolt 4 включає в себе обов’язкову підтримку обладнання для зарядки потужністю 100 Вт. Thunderbolt 5 має вищу обов’язкову потужність 140 Вт, при цьому максимальна може сягати 240 Вт при правильній комбінації обладнання та кабелів.

Tunderbolt 5 та робота з відео

Інша частина інтерфейсу Thunderbolt призначена для відео, оскільки її можна використовувати для обробки відео та роботи з декількома моніторами. Thunderbolt включає підтримку DisplayPort 2.0, завдяки відповідності вимогам USB 4, тому він може працювати з дисплеями.

На даний момент Thunderbolt 4 може керувати максимум двома моніторами 4K або в деяких конфігураціях одним дисплеєм 8K. Через обмеження в пропускній здатності користувачам доводиться обмінюватися роздільною здатністю і частотою оновлення, що означає, що вони можуть бути обмежені лише 60 Гц при використанні двох екранів 4K.

Tunderbolt 5 для відео
Tunderbolt 5 для відео робота з 2 моніторами 8к

У відповідності з Thunderbolt 5 додаткова доступна пропускна здатність і підтримка DisplayPort 2.1 роблять його набагато більш здатним працювати з більшою кількістю дисплеїв.

Наприклад, три дисплеї з роздільною здатністю 4K можуть працювати на частоті 144 Гц. Існує також підтримка декількох дисплеїв 8K для одночасного запуску і навіть потенціал досягнення 540 Гц для одного дисплею.

Сумісність Thunderbolt 5 та Thunderbolt 4

Як і USB, Thunderbolt забезпечує зворотну сумісність з більш ранніми версіями та навіть з самим USB.

Обладнання Thunderbolt 5 буде працювати з пристроями Thunderbolt 4, що працюють на основі стандартів Thunderbolt 4. Але навпаки це працюватиме з обмеженнями вокористаного протоколу, наприклад, ви не зможете запустити пристрій Thunderbolt 4 і скористатися більш високою пропускною здатністю Thunderbolt 5.

Оскільки Thunderbolt 5 побудований поверх USB 4 2.0, а також DisplayPort 2.1 і PCI Express Gen 4, він буде працювати з обладнанням, що використовує ці технології, а також більш ранні версії.

Thunderbolt 4 також був сумісний зі специфікацією USB4.

Thunderbolt 4 кабелі для Thunderbolt 5

Досі відомо, що Thunderbolt 5 буде працювати з існуючими пасивними кабелями, використовуваними для Thunderbolt 4, довжиною до 1 метра. Крім того, кабелі, зроблені для підтримки USB4, будуть працювати через пряму крос-сумісність.

Крім того, опубліковано дивно мало інформації про сумісність кабелів, але це може стати проблемою за аналогічними причинами, що виникли при Thunderbolt 4. Це в основному включає в себе маркування.

Ви можете відрізнити кабель Thunderbolt від кабеля USB-C, просто помітивши маленьке зображення блискавки. Визначення того, чи підходить цей кабель Thunderbolt для 4 або 5, залежить від того, чи бачите ви 4 або 5 поряд з цим символом.

Проблеми тут пов’язані з тим, що не кожен виробник ставить цей номер на кабель. Крім того, є пасивні 1 метрові кабелі Thunderbolt 4, які будуть нормально працювати з Thunderbolt 5, але не будуть позначені як такі.

Thunderbolt 5: Новий рівень пропускної спроможності та потужності

Для кінцевих користувачів Thunderbolt 5 пропонує значні покращення з точки зору пропускної спроможності та передачі даних. Більше зазвичай краще, коли справа доходить до технічних стандартів.

Гнучкість у тому, як Thunderbolt 5 пропонує свою пропускну спроможність, є ключем до його відеоможливостей. Переходячи на асинхронне з’єднання, користувачі все ще можуть насолоджуватися пропускною спроможністю даних приблизно на швидкості Thunderbolt 4, але зі значно кращими варіантами відео.

Додайте звичну зворотну сумісність, і користувачам мало на що можна поскаржитися.

Тим не менш, немає жодної гарантії, що Apple включить його у свої апаратні випуски найближчим часом. Першим реальним потенційним спостереженням може стати WWDC, якщо Apple представить нові професійні комп’ютери Mac, оскільки користувачі креативної індустрії захочуть отримати доступ до високопродуктивних опцій.

Thunderbolt 5, безсумнівно, є передовим стандартом, особливо в порівнянні з попередньою версією. Але оскільки Thunderbolt 4 вже пропонує багато для споживачів, перехід на Thunderbolt 5 не обов’язково може бути таким вигідним для маси користувачів.

Apple цілком може включити підтримку Thunderbolt 5 у майбутній Mac у 2024 році. Але, як показали Thunderbolt 4 та попередні стандарти, можуть пройти роки, перш ніж галузь прийме його, і Thunderbolt 5 стане більш звичайним з’єднанням.