Google презентував мовну модель ШІ з відкритим кодом — Gemma

Google презентував мовну модель ШІ з відкритим кодом — Gemma

Компанія Alphabet Inc., материнська компанія Google, представила нову мовну модель штучного інтелекту з відкритим кодом під назвою Gemma, змінивши свою загальну стратегію в галузі власних технологій штучного інтелекту, виходячи за межі загальної уваги суспільства.

У середу Google оголосив про випуск Gemma, яка спеціалізується тільки на обробці тексту. Ця модель була розроблена на основі досліджень і технологій, використаних для створення флагманської моделі ШІ компанії – Gemini. ШІ буде доступна у двох версіях: одна орієнтована на клієнтів, які планують розробляти ПЗ для штучного інтелекту з використанням потужних чипів і центрів оброблення даних, а інша – для створення більш економічних застосунків.

Google розробила технологію генеративного штучного інтелекту, але поступається в цьому OpenAI та іншим. Незважаючи на те, що випуск більш відкритих моделей Gemma може здатися суперечливим у контексті попередніх цілей компанії в галузі штучного інтелекту, у Google стверджують, що це просто продовження їхньої історії інновацій у сфері відкритого вихідного коду.

Для нас це нова можливість співпрацювати зі спільнотою для створення нових перспектив у галузі досліджень і розробок штучного інтелекту, працюючи в партнерстві з людьми як всередині, так і поза межами Google
Директор з управління продуктами Google DeepMind, Тріс Варкентінтін

Деякі спостерігачі, включаючи кілька працівників Google, висловлюють обурення щодо політики інтернет-гіганта стосовно надання переваги спільноті розробників з відкритим вихідним кодом у сфері штучного інтелекту. Вони вважають, що це може створити нерівні умови для різних гравців на ринку та сприяти монополізації інновацій у цій галузі.