Apple буде оштрафована на суму понад 500 мільйонів доларів відповідно до антимонопольного законодавства ЄС.

Apple Music проти Spotify

За повідомленнями, Apple доведеться сплатити приблизно 500 мільйонів євро (приблизно 539 мільйонів доларів США) в ЄС за пригнічення конкуренції проти Apple Music на iPhone. Financial Times повідомила сьогодні вранці, що штраф був накладений після того, як регулюючі органи в Брюсселі, Бельгія, розслідували скаргу Spotify на те, що Apple не дозволила додаткам розповідати користувачам про більш доступні альтернативи музичному сервісу Apple.

Проблема полягає у зусиллях Apple зберігати додатки та користувачів у платіжній системі App Store. Spotify скаржилася в 2019 році на те, що політика Apple приглушила конкуренцію проти Apple Music, що спричинило розслідування ЄС наступного року. ЄС зменшив свої заперечення, щоб протистояти відмові Apple навіть дозволяти розробникам посилати навіть на свої власні підписки у своїх додатках – політику, яку Apple змінила в 2022 році після тиску з боку регулюючих органів в Японії.

500 мільйонів доларів можуть здатися великою сумою, але набагато більший штраф у розмірі приблизно 40 мільярдів доларів (або 10 відсотків річного світового обороту Apple) був на столі, коли ЄС оновив свої заперечення минулого року. У 2020 році з Apple було знято понад мільярд доларів, але французька влада знизили цю суму приблизно до 366 мільйонів доларів після того, як компанія подала апеляцію.

Представниця Apple Ема Уілсон сказала виданню The Verge по електронній пошті, що компанія “не коментує спекуляції” і направила нас на попередні заяви, зроблені іншим представником Apple, Ханною Сміт, яка сказала в лютому минулого року, що компанія сподівається, що Комісія припинить займатися цим питанням, що, за словами Сміт, “не має жодних підстав”. Прес-секретар Європейської комісії Ліа Зубер відмовилася від коментарів.