Universal Music Group (UMG) планує вилучити свій каталог пісень з TikTok

Universal Music Group (UMG) планує вилучити свій каталог пісень з TikTok

Universal Music Group (UMG), лейбл, який представляє виконавців, таких як Тейлор Свіфт, Біллі Айліш та Аріана Гранде, повідомляє, що він вилучить свою музику з TikTok завтра о північ через невдачу у укладенні угоди з материнською компанією платформи, ByteDance, щодо роялті.

UMG не буде намагатися продовжити свою поточну угоду з TikTok, яка закінчується 31 січня, і планує припинити ліцензування контенту як для TikTok, так і для його музичного сервісу, TikTok Music.

У прес-релізі UMG звинуватив TikTok – який, як повідомляється, заробив майже 20 мільярдів доларів від реклами минулого року – в тому, що він намагається побудувати “музичний бізнес, не платячи справедливу вартість за їхню музику”.

“ТікТок пропонував сплачувати нашим виконавцям і композиторам тариф, який є лише частиною тарифу, який такі ж самі великі соціальні платформи платять”, – написав лейбл. “Сьогодні, як показник того, як мало ТікТок компенсує виконавців і композиторів, незважаючи на його величезну і зростаючу аудиторію, стрімкий рост рекламних доходів і зростаючу залежність від музичного контенту, ТікТок становить лише близько 1% наших загальних доходів.”

TikTok спочатку проігнорував коментар. Але пізніше ввечері речник відправив це повідомлення електронною поштою:

“Сумно і розчаровуюче, що Universal Music Group поставила свій власний корисливий інтерес вище інтересів своїх виконавців і композиторів. Незважаючи на хибну наративу і риторику Universal, факт у тому, що вони вирішили відмовитися від потужної підтримки платформи з більш як мільярдом користувачів, яка слугує безкоштовним засобом просування та відкриття для їхнього таланту. TikTok зміг укласти “спершу артистичні” угоди з кожним іншим лейблом і видавцем. Очевидно, що самолюбні дії Universal не служать кращим інтересам виконавців, композиторів і фанатів.”

Так, як розповідає UMG у прес-релізі, TikTok і вони не домовилися щодо оплати за штучні інтерпретації, створені за допомогою мистецтвенного інтелекту, з використанням властивостей UMG. Крім того, TikTok не вживав належних заходів для швидкого вилучення контенту, який порушує авторські права лейбла, вважає UMG.

“В кінцевому рахунку TikTok намагається побудувати музичний бізнес, не платячи справедливу вартість за музику”, – написав UMG.

Поточна угода UMG з TikTok діє з 2021 року і охоплює записи музики виконавців лейблів UMG і композиторів, пов’язаних з Universal Music Publishing Group. В рамках угоди UMG і TikTok погодилися експериментувати з новими функціями, такими як можливість використовувати кліпи з повного каталогу музики UMG від Bad Bunny, SZA, Drake, Kendrick Lamar, Harry Styles, Justin Bieber, Adele, U2 і Елтона Джона.

Розрив із UMG відбувається в той час, коли TikTok все більше акцентується на творчості та курації музики.

Платформа позиціонує TikTok Music, який запустився в минулому році в обраних країнах, як серйозного конкурента Spotify та Apple Music. Тим часом TikTok випробовує функцію “AI Song”, яка використовує штучний інтелект для створення пісень на основі запитань, які користувачі вводять.

Хоча TikTok показав готовність взаємодіяти з деякими лейблами на вигідних для нього умовах – платформа, ймовірно, вела переговори з Warner Music Group, Sony Music Entertainment і UMG в 2022 і 2023 роках для отримання частки в рекламних доходах. Нещодавно TikTok намагався укласти ексклюзивні угоди про розповсюдження з музикантами для сервісу SoundOn від ByteDance, який розповсюджує безпосередньо на TikTok та музичні стрімінгові сервіси. Також була запущена програма під назвою Elevate, призначена для визначення наступної хвилі артистів що вірогідно стануть популярними найближчим часом.

На лейблах Universal Music Group представлено розмаїття талановитих виконавців світового рівня, серед яких виокремлюються такі артисти, як Rihanna, Elton John, Bon Jovi, Eminem, 50 Cent, Mylene Farmer, the Black Eyed Peas, Tokio Hotel, Nelly Furtado, Gwen Stefani, Enrique Iglesias, Dr. Dre, U2, Maroon 5, Mika, Sugababes, Guns N’Roses, The Cardigans, The Dresden Dolls.

Серед українських музикантів лейблу Ukrainian Records що входить до Universal Music Group, такі імена, як Stereoliza, Катя Chilly, Диверсанты, LEONA, співпрацює з Гринджолами, Джанго, Esthetic Education.